Czy awokado to idealny produkt odżywczy podczas podróży? Z każdą podróżą, utwierdzam się w jednym fakcie, a mianowicie tym, że najlepszym, a zarazem najskuteczniejszym przepisem na zdrowie podczas eksploracji świata jest umiejętne dobieranie tego co jemy. W miarę upływu czasu zacząłem pogłębiać swoją wiedzę w tym kierunku, co dało zaskakujący efekt. Dziś przedstawię kilka argumentów, które przemawiają za jedzeniem od czasu do czasu fascynującego owocu, jakim jest awokado.
Podróżując po Meksyku, awokado było relatywnie niedrogie w porównaniu do cen, które mamy w Polsce. Wahało się w granicach 4-12 zł za kg, czyli za jeden średni owoc wychodziło średnio ~ 1,5-3 zł, gdzie u nas musimy zapłacić około 5-6 zł. Przez 144 dni stanowiło nieodłączny element mojej diety. Co przemawiało za tym wyborem?
Awokado – właściwości zdrowotne
Awokado – właściwości zdrowotne, a dokładnie 6 najważniejszych, o których warto wiedzieć.
1. Daje energię
Awokado należy do najbardziej kalorycznych owoców (100 g dostarcza około 220 kcal), wynik ten dają zawarte w nim tłuszcze, jednak nie te złe, wręcz odwrotnie, cenne dla zdrowego funkcjonowania. Są to przede wszystkim jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom złego cholesterolu, zatykającego tętnice i zwiększającego ryzyko chorób serca.
2. Brak uczucia głodu
Zawiera błonnik, w tym rozpuszczalny i nierozpuszczalny, których organizm potrzebuje, aby utrzymać sprawne działanie układu trawiennego. Dzięki niemu odczuwamy sytość przez dłuższy czas. Co w konsekwencji może pomóc schudnąć.
3. Lepsza kreatywność, pamięć i koncentracja
Każdego dnia nasz mózg jest zmuszony do intensywnej pracy. Dzięki połączeniu kwasów tłuszczowych omega-3 oraz sporej dawki witaminy E i K, nasz mózg otrzymuje paliwo najwyższej jakości.
4. Ładniejsza i bezpieczniejsza skóra
Dzięki dużej zawartości witaminy B, K i dużej dawki E, nasz skóra jest odporniejsza od środka i ładniejsza od zewnątrz. Aby podnieść efektywność, proponuję smarować się wewnętrzną częścią skórki, gdyż pozostawione tam resztki miąższu posłużą niczym olejek do opalania, jednak odżywią skórę po stokroć lepiej. Ów sposób sprawdzał się przez 3 miesiące ekspozycji na meksykańskie słońce.
5. Wzrok jak orzeł
W awokado znajduje się spora dawka luteiny, czyli przeciwutleniacza, który ma kolosalne znaczenie dla naszych oczu. Odpowiednia dawka tego związku jest niezbędna, aby chronić wzrok.
6. Lek bez recepty
Posiada właściwości przeciwzapalne. Udowodniono, że związki występujące w awokado, takie jak polifenole i flawonoidy mają właściwości przeciwzapalne, przez co zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób zapalnych i stanów zwyrodnieniowych.
2 pomysły na użycie resztek z awokado
- Ze skórki zrób balsam dla ciała – kiedy zjadasz awokado na skórce od wewnętrznej strony zostaje jeszcze sporo dobra. Zrób sobie masaż wewnętrzną częścią skórki po ciele. Skóra odżyje i stanie się bardziej jędrna.
- Wykorzystaj pestkę – nie wyrzucaj pestki, tylko ją zasadź. Instrukcję sadzenia pestki znajdziesz w krótkim 3 minutowym filmie poniżej. Ten sposób działa, wypróbowałem. Wykiełkowanie z pestki czasami może zająć nawet 1 miesiąc! Cierpliwość w tym procesie jest na wagę złota.
Awokado – przepis na pastę z awokado
W Meksyku awokado używane jest do robienia tradycyjnej pasty Guacamole. Ja proponuję, zrobienie czegoś prostszego i równie zdrowego, coś co w zupełności może zastąpić masło.
Potrzebujesz:
– awokado,
– olej z rzepy (tłoczony na zimno) lub oliwę z oliwek,
– szczyptę soli.
Wszystko należy mieszać razem, aż do momentu uzyskania jednolitej masy.
Jak poznać dobre awokado?
Czym charakteryzuje się dobre awokado? Nie może być twarde. Musi być delikatnie miękkie, wtedy jest najlepsze. Miękkie nie oznacza rozłażące się, gdyż będzie przejrzałe, jednak wciąż dobre. Jednym ze sposobów jest również kupienie zielonego owocu i położenie go, aby ten dojrzał. Zajmuje mniej więcej 5-14 dni.
Awokado dla osób na diecie?
Na diecie trzeba uważać z awokado, ponieważ jest to kaloryczny owoc. Mówienie, że osoby na diecie nie powinny jeść awokado jest niepoprawne. Powinny, mogą, niemniej jednak muszą zważać na kalorie, ponieważ w prosty sposób można przeholować z ilością.
Awokado – ciekawostka
Czy wiesz, że nazwa właściwa awokado to Smaczliwka wdzięczna. Pochodzi z gatunku drzew wiecznie zielonych – gatunku wawrzynowatych.
Awokado w podróży
Awokado w podróży to idealna bomba witaminowa i kaloryczna, która da mocnego kopa dla organizmu. Idealnie dopełni zestawienie ze zdrową żywnością, którą warto zabrać pod namiot.