Syrop z mniszka lekarskiego (mlecza)

kanal-podrozniczy-nayoutube-nifortunne-historie-z-podrozy

Syrop z mniszka lekarskiego potocznie nazywanego mleczem kryje w sobie wiele prozdrowotnych właściwości. Wraz z wiosną następuje jego bujny rozkwit. Jest to najlepszy moment by uzbroić swoją domową apteczkę i przygotować sok o właściwościach prozdrowotnych. Kto by pomyślał, że żółty kwiatek, który mijamy na trawnikach nie jest żadnym chwastem, a wręcz odwrotnie.

Jego głównymi zaletami jest działanie odtruwające, przeciwbakteryjne oraz oczyszczające. Stanowi niezastąpioną broń z przeziębieniem i pomaga przy uciążliwym kaszlu. Drążąc temat doczytałem, że kuracje z mlecza polecane są szczególnie osobom mającym problemy z zaburzeniami nerek, wątroby, i woreczka żółciowego. Do tej pory słyszałem jedynie o soku, jednak jak się okazało można zrobić również miód oraz nalewkę.

Dziś przedstawię jak przygotować własnoręcznie podtiuningowany sok z mniszka lekarskiego, czyli mlecza.


Składniki na syrop z mniszka lekarskiego

  • 500 kwiatów mniszka lekarskiego (Kwiatów! A nie całych roślin!),
  • 1 cytryna,
  • 1 kilogram cukru,
  • 1 litr wody.

Wskazówki wykonania syropu mniszka

  • zbieraj tylko i wyłącznie ładne dorodne kwiaty,
  • zebrane kwiaty rozłóż na białą szmatę by robaczki, które w nich jeszcze są mogły wyjść,
  • nie dodajemy cytryny podczas gotowania gdyż straci swoje właściwości.

Przygotowanie syropu z mniszka lekarskiego

  • kwiaty umyj pod bieżącą wodą,
  • do garnka wlewamy 1 lit wody i wrzucamy wszystkie kwiaty,
  • od zagotowania się wody, czekamy jeszcze około 10 minut (nie przegotuj za długo, by nie stracić właściwości leczniczych),
  • odstawiamy wywar na jedną dobę by wystygł,
  • wywar przelewamy przez sitko oraz wyciskamy kwiaty które wchłaniały wodę,
  • dosypujemy 1 kg cukru,
  • gotujemy wszystko przez około +/- 2 godziny, co jakiś czas mieszając,
  • studzimy,
  • dodajemy wyciśnięty sok z cytryny.

Wywar musi uzyskać konsystencję syropu. Może być tak, że po ponad 1 godzinie będzie już całkiem dobra konsystencja. Trzeba bacznie obserwować i nie zapominać co jakiś czas mieszać.

komentarze: 14
  1. No ale sam mlecz chyba nie wyrzadza zadnej szkody ? Sam nie wiem co zbieralem na polach i u siebie w ogrodzie,poprostu zjadalem te zoltki kwiaty i nigdy nie bylo mi zle.

  2. Mlecz a mniszek to dwie różne rośliny!!!! Syrop jest pyszny i zdrowy ale właśnie z mniszka. Mniszek trochę się różni od mlecza. Kwitnie też wcześniej i ma trochę inną kulę dmuchawca. Wypadałoby chociaż sprawdzić w necie…..http://3at.eu/newsy/mniszek lekarski mlecz roznice

  3. Muszę przyznać, że do tej pory nie wiedziałem o właściwościach leczniczych mlecza, może kiedyś spróbuję z tym syropem, aczkolwiek kilogram cukru na litr wody trochę mnie przeraża, to chyba więcej niż w Coca Coli:-P.

    1. @michalswiderski:disqus, znacznie więcej! Jednak tylko dzięki takiej ilości można uzyskać konsystencję syropu. Podczas kaszlu jest niezawodny, gdyż również podnosi organizm od strony energetycznej. Osobiście polecam rozrabiać z wodą. Wychodzi świetny kompot! 🙂

  4. Czad! Słyszałem o tym kilka razy, ale nie sądziłem że to rzeczywiście jest do wykonania 🙂 Ciekawe jak smakuje… Te robaki trochę mnie przerażają. Jakie jest prawdopodobieństwo, że z kwiatów wyjdą wszystkie a nie rozpłyną się w syropie? 😛

  5. ! takiego wpisu się u Ciebie nie spodziewałam, ale to chyba Twoja zaleta, że zaskakujesz! 😀 jak Cię interesują takie zielne rzeczy, to ja Cie musze koniecznie poznać z moim chłopakiem 😀 albo sobie obczaj na YT: Foodhacker – mam nadzieję, że nie odbierzesz tego jako promocję, ale on z chwastow robi jedzenie. :X 😀 (tzn to są chwasty wg mnie, nie wg niego)

    1. Witaj Kingo!
      Myślę, że jeszcze nie raz Cię zaskoczę! Jeśli chodzi o zioła i medycynę niekonwencjonalną to nieco się tym jaram. Potencjał jaki drzemie w naturze jest niewyobrażalny. A zawsze lepiej być świadomym tego co nas otacza. Dziękuję za podpowiedź odnośnie profilu: Foodhacker. Na bank prześledzę! ^_^

  6. Nie miałem pojęcia, że z tego coś da się zrobić!:D Ciekaw jestem jak smakuje nalewka – nie zdarzyło mi się jeszcze robić alkoholu z roślin:) Smaczny ten sok?


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

WPISY, KTÓRE MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ